Managementul toxicității cutanate asociate inhibitorilor EGFR

Cancerul colorectal este un tip de cancer extrem de des întâlnit, așa că astăzi discutăm despre tratamentul cu inhibitori EGFR și despre alte opțiuni terapeutice și de îngrijire pentru această boală.

Toxicitățile cutanate asociate inhibitorilor EGFR (receptorilor factorului de creștere endotelial) reprezintă unele dintre cele mai importante probleme în cazul pacienților cu cancer colorectal, la care menținerea intensității dozelor este esențială. Cu alte cuvinte, este importantă, pe de o parte, respectarea ritmului de administrare și a dozelor standard de agent anti EGFR, în cadrul controlului cancerului colorectal metastatic, pe de altă parte, contează managementul corect și riguros al reacțiilor adverse cutanate, cu impact major asupra calității vieții pacienților.

Recomandările Experților DOC

Cancerul colorectal și metastazele

Cancerul colorectal este cel de-al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global. Mai mult de un sfert din totalul cancerelor colorectale sunt metastatice la momentul diagnostic, iar 40-50% dintre cancerele incipiente vor metastaza la un moment dat în evoluție. Metastazarea reprezintă factorul major de mortalitate ridicată asociată acestui tip de cancer.

În algoritmul terapeutic al cancerelor colorectale, inhibitorii receptorului factorului de creștere endotelial (EGFR) reprezintă o opțiune terapeutică cel puțin la fel de importantă ca inhibitorii factorului de creștere endotelial vascular (VEGF). Adăugarea agenților anti EGFR chimioterapiei standard a însemnat un plus în ceea ce privește supraviețuirea acestor pacienți, de peste 30 de luni. 

Inhibitorii EGFR și toxicitatea în cancerul colorectal

Se cunoaște în acest moment că agenții anti EGRF (cum ar fi cetuximab sau panitumumab) reprezintă standard terapeutic în cancerele colorectale metastatice fără mutații ale genelor RAS (așa numitele RAS wild type). Din păcate, în multe situații, acești agenți se asociază cu un spectru variabil de toxicități, dintre care toxicitățile cutanate prezintă un impact major asupra calității vieții pacienților cu cancer colorectal, cu implicații psihologice și de inserție socială a acestora.

Inhibitorii EGFR se folosesc în cancerul colorectal metastatic în asociere cu chimioterapia în orice linie de tratament și în monoterapie în linia a treia de tratament după eșecul liniilor anterioare. Pe de o parte, activitatea anormală EGFR este implicată în fiziopatologia cancerului colorectal, cu rol major în creșterea tumorală și invazivitate. Pe de altă parte, celule epiteliale normale, printre care și celulele pielii, exprimă EGFR, motiv pentru care agenții anti EGFR pot avea toxicități la nivel cutanat.

Ce efecte adverse au inhibitorii EGFR?

Principalele efecte secundare cutanate asociate agenților anti EGRF sunt reprezentate de xeroză (piele uscată), fisuri, prurit, eczeme, infecții cutanate, urticarie, modificări la nivelul patului unghial de tip supurativ (paronichia), modificări ale creșterii firului de păr etc. Cel mai frecvent și cel mai timpuriu efect secundar este reprezentat de rash-ul acneiform (rash-ul papulopustular) care apare la 60-80% dintre pacienți și de regulă în primele două săptămâni de la prima administrare. 

Pruritul apare la 2-3 săptămâni de la debutul terapiei. În general, pruritul este moderat și localizat, majoritatea  pacienților fiind manageriați prin terapii topice. Foarte puțini pacienți experimentează prurit de grad 3 și peste. După o lună apare xeroza și la peste două luni paronichia.

Deoarece EGFR este exprimat și la nivelul suprafețelor ochiului, a glandelor sebacee și lacrimale, toxicitățile se regăsesc și la acest nivel sub formă de iritație, roșeață, lipsa secreției lacrimale, vedere încețoșată sau blurată, fotofobie etc.

Din păcate, toxicitățile cutanate, rash-ul acneiform, xeroza, pruritul și restul efectelor secundare afectează major calitatea vieții pacienților, motiv pentru care mulți dintre medici sunt tentați să amâne sau să oprească administrarea agenților anti EGRF, cu impact important asupra supraviețurii acestor pacienți. În aceste condiții, este absolut esențial ca aceste toxicități să fie cunoscute și tratate profilactic, pentru a preveni întârzierile sau stopările terapeutice.

De ce trebuie ținut cont în timpul administrării inhibitorilor EGFR?

Majoritatea recomandărilor sunt către profilaxia primară a toxicităților cutanate, ceea ce înseamnă că, odată cu administrarea primului ciclu terapeutic cu agent anti EGFR unui pacient cu cancer colorectal, trebuie luate mai multe măsuri, printre care:

  • aplicarea de loțiuni emoliente zilnic
  • folosirea unui săpun cu conținut antiseptic
  • folosirea obligatorie a cremelor cu factor de protecție solară mare - SPF 50
  • evitarea expunerilor solare sau a vremii extreme (vânt, umezeală, frig puternic etc.)
  • evitarea băilor fierbinți și a saunei
  • evitarea produselor cosmetice pe bază de alcool 
  • evitarea încălțămintei prea strâmte

O altă manieră de acțiune este cea reactivă, care înseamnă terapii topice sau sistemice în funcție de simptomatologia pacientului cu cancer colorectal și de gradul toxicităților cutanate. Folosirea de creme topice steroidiene (de exemplu, hidrocortizon 1%) sau antifungice topice (metronidazol), administrarea obligatorie de tetracicline orale de tip doxiciclină sau minociclină, administrarea de antibiotice orale sau intravenoase, comprese saline sau cu acid boric, antihistaminice orale, retinoizi pe care orală, topice cu vitamina K1 sunt tot atâtea opțiuni care se folosesc standardizat în funcție de gradul de toxicitate.

Alte metode de tratament în cancerul colorectal 

Tratamentul cancerului colorectal poate varia în funcție de stadiul bolii, localizarea tumorii, starea generală de sănătate a pacientului și alte caracteristici individuale. În afară de inhibitorii EGFR, care, așa cum am discutat, sunt folosiți pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer colorectal metastatic, există mai multe alte opțiuni de tratament:

Intervenția chirugicală

Operația este adesea prima opțiune de tratament, mai ales în stadiile incipiente ale cancerului colorectal. Scopul intrervenției este de a îndepărta tumora și o parte din țesutul sănătos înconjurător, precum și ganglionii limfatici din apropiere.

Chimioterapia

Această opțiune utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Chimioterapia poate fi administrată înainte de intervenția chirugicală (neoadjuvantă) pentru a micșora tumora, sau după aceasta (adjuvantă) pentru a distruge orice celule canceroase rămase.

Radioterapia

Această procedură folosește radiații de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase. Este frecvent utilizată în cancerul colorectal și poate fi combinată cu chimioterapia.

Terapia țintită

Pe lângă inhibitorii EGFR, există și alte medicamente țintite care pot fi folosite în tratamentul cancerului colorectal. Acestea includ inhibitori ai angiogenezei (cum ar fi bevacizumab) și inhibitori ai altor căi de semnalizare implicate în creșterea și proliferarea tumorilor.

Imunoterapia

Aceasta utilizează medicamente pentru a ajuta sistemul imunitar să recunoască și să neutralizeze celulele canceroase. Imunoterapia este mai eficientă în cazul cancerelor colorectale care au o instabilitate microsatelitară ridicată (MSI-H) sau deficiență a mecanismului de reparare a erorilor de replicare (dMMR).

Terapia de susținere

Aceasta include medicamente pentru a ajuta la gestionarea efectelor secundare ale tratamentului și a simptomelor cancerului, cum ar fi durerea, greața și vărsăturile.

Selectarea celor mai adecvate opțiuni de tratament pentru cancerul colorectal se face în funcție de caracteristicile specifice ale fiecărui caz și trebuie discutată în detaliu cu o echipă medicală specializată în oncologie. Acești specialiști vor lua în considerare toate aspectele relevante, inclusiv rezultatele testelor genetice și moleculare, pentru a elabora cel mai eficient plan de tratament.

Cum trebuie să se îngrijească un pacient cu cancer colorectal?

Pe lângă tratament, există și alte aspecte importante care pot ajuta la gestionarea bolii și la îmbunătățirea calității vieții.

Nutriție adecvată și hidratare suficientă

O alimentație echilibrată este esențială pentru a menține forța pacientului și a ajuta organismul să facă față efectelor tratamentului. Dieta ar trebui să includă o varietate de alimente cât mai simple, naturale, pentru a asigura aportul necesar de nutrienți, dar să se evite alimentele care pot irita intestinul sau care sunt dificil de digerat. Alimentele bogate în grăsimi, inclusiv prăjelile și mâncărurile grase, pot fi dificil de digerat și pot cauza probleme digestive. 

Deși fibrele sunt importante pentru sănătatea digestivă, în cazuri de iritație intestinală sau după anumite tipuri de intervenții chirurgicale, un aport prea mare de fibre poate fi problematic. Este important ca pacienții să discute cu medicul despre cel mai potrivit nivel de fibre pentru situația lor. 

Consumul adecvat de lichide este crucial, mai ales dacă pacientul suferă de diaree sau vărsături ca efecte secundare ale tratamentului. Consumul de alcool ar trebui redus, deoarece poate influența negativ eficacitatea tratamentului și poate contribui la deshidratare, mai ales în combinație cu unele medicamente. 

În perioada de tratament, pacienții ar trebui să evite fumatul și să se mențină la o greutate sănătoasă, încercând pe cât posibil să reducă expunerea la alte riscuri potențiale pentru sănătate, având în vedere că organismul este extrem de fragil.

Activitate fizică regulată

Deși poate că pacientul nu are dispoziția necesară pentru a face mișcare, e bine de știut că exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea simptomelor de oboseală și la îmbunătățirea stării de spirit și contribuie la menținerea funcțiilor corporale. Este important, însă, ca pacientul cu cancer colorectal să discute cu medicul despre nivelul de activitate fizică recomandat în această perioadă.

Susținere emoțională 

Diagnosticul de cancer tinde să fie unul extrem de stresant pentru pacient și apropiații săi, dar mai ales pentru pacient. Susținerea pishologică din partea familiei și a prietenilor este foarte importantă pentru ca acesta să treacă mai ușor prin tratament și recuperare. Și participarea la un grup de sprijin pentru pacienții cu cancer poate fi de mare ajutor, pentru a afla și cum trec alți oameni cu aceeași boală prin terapie și ce „trucuri” funcționează la ei pentru a face față mai bine acestei perioade stresante.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Treating Colorectal Cancer
https://www.cancer.org/cancer/types/colon-rectal-cancer/treating.html
NCBI - EGFR-Based Targeted Therapy for Colorectal Cancer - Promises and Challenges
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9030067/
Studiul „EGFR-Based Targeted Therapy for Colorectal Cancer - Promises and Challenges”, apărut în Vaccines (Basel). 2022 Apr; 10(4): 499. Published online 2022 Mar 24. doi: 10.3390/vaccines10040499, autori: Balakarthikeyan Janani et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0